Κατηγορίες

Θρησκευτικός Τουρισμός


Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Πάτμος:
 

Στα Δωδεκάνησα, στην «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου», την Πάτμο, δεσπόζει η μεγαλόπρεπη Μονή φρουριακού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο τον Λατρηνό. Φυλάσσει θησαυρούς ανυπολόγιστης αξίας.

 


 

Μοναστήρι Οσίου Λουκά Στειριώτη, Βοιωτία:
 

Ίσως το σημαντικότερο μνημείο της μεσοβυζαντινής εποχής στην Ελλάδα, με εξαιρετικές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά των αρχών του 11ου αιώνα στο καθολικό του, χάρη στα οποία αποκαλούν τον ναό «μικρή Αγιά Σοφιά». Έχει φρουριακή αρχιτεκτονική.

 Μυστράς:

​Επτά σημαντικές εκκλησίες θα θαυμάσετε στην καστροπολιτεία του Μυστρά, της Παντάνασσας -που λειτουργεί ακόμη ως μοναστήρι-, της Μητρόπολης του Αγίου Δημητρίου, της Ευαγγελίστριας, της Περιβλέπτου, της Αγίας Σοφίας, της Παναγίας της Οδηγήτριας (ή «Αφεντικό») και των Αγίων Θεοδώρων. Όλες ήταν καθολικά μοναστήρια.

 


 

Παναγία της Τήνου:
 

​Η πίστη χιλιάδων ανθρώπων στη θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης, από το 1880 που κτίστηκε το μοναστηριακής μορφής συγκρότημα, το έχει καταστήσει από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα. Γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο.

 


 

Παναγία Σουμελά:
 

​Η Μονή Σουμελά, το ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι στην Τραπεζούντα του Πόντου ήταν σύμβολο της ορθοδοξίας για 16 αιώνες. Μετά την καταστροφή της, η εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκε στη Νέα Παναγία Σουμελά, στις σκεπασμένες με οξιές και βελανιδιές πλαγιές του Βερμίου.